joi, 1 iulie 2010

In alerta

Greu incercata de paranoia, pandesc zgomote in fiecare dupa-amiaza de parca daca le-as prinde de la primele "acorduri" as putea sa le previn. Diminetile sunt atat de linistite, ca niste dimineti de duminica in care nici o masina nu trece in viteza peste capacul de canal din fata blocului care e fixat prost si scoate zgomote infioratoare, nici o etnie nu-si striga in gura mare marfa pe care vrea s-o vanda sau de care are nevoie, nici un copil de nestapanit nu-si varsa rasfatul si lacrimile in fata geamurilor noastre, nici un pietar nu-si taraie greoi caruciorul care scartaie sub greutatea incarcaturii, nici un nostalgic nu da rateuri la pornirea Daciei cu jiglere proaspat curatate, nici un pustan retard nu accelereaza la maxim scuterul cumparat de tata, nici un vecin aflat in pline lucrari de redecorare nu sparge vreun zid.
In functie de profunzimea somnului de noapte, intre 11 si 12 V. incepe sa-si infiga capul in tot ce prinde si-si freaca nasul bine de suprafata respectiva, ridicandu-se la intervale neregulate pentru cateva priviri cu subinteles, vreo alte cateva strambaturi si vreo 2-3 miorlaituri. Nu prea departe de ora pranzului isi potriveste umarul in saltea, isi incruciseaza picioarele pe marginea aparatorilor de la pat, verifica daca-i la locul lui, pipaie in aer dupa mana mea si adoarme. Ii ascult cateva secunde respiratia, imi trag mana si ies pe furis din camera. Imediat strada noastra revine la viata si-ncep sa ma loveasca din toate partile zgomotele. Vin treptat, unul cate unul, fara o clipa de pauza. Le primesc din plin, printre injuraturi bogate, doar-doar le-as putea amortiza.
Si dupa jumatatea de ora profunda, beculetele verzi de intensitate ale interfonului incep sa licare, anuntand foiala dinaintea trezirii. Cateodata mai continua sa doarma la mine in brate, in balansoar, legandandu-ne ritmat pana la urmatoarea gaura facuta fara rezerve de bormasina unui vecin apropiat.
Si parca m-am obisnuit asa, in alerta, dar ce-as canta c-o surubelnita in tevi pe la 4 dimineata cand e somnul mai dulce...

Niciun comentariu: